RGB led strips, wat zijn dat nou precies? Door het mengen van Rood, Groen en Blauw licht maakt een RGB led strip het mogelijk alle kleuren van de regenboog weer te geven. Deze drie kleuren ledjes worden op een RGB led strip samen in één led lampje gemonteerd om dit mogelijk te maken. De led strip schakel je in door gebruik te maken van een adapter/trafo. Het instellen van de gewenste kleur doe je vervolgens met een RGB controller.

Er zijn een aantal factoren bij het aanschaffen van een RGB led strip waarin je een keuze zal moeten maken. Al deze factoren zetten we hier op een rijtje zodat je begrijpt wat het inhoudt en uiteindelijk een bewuste keuze kunt maken.

Binnen of buiten verlichting

Wat je precies van plan bent met de RGB led strips is van belang om te beslissen voordat je de aanschaf doet. De led strips zijn namelijk verkrijgbaar in IP20, IP65, IP67 en IP68. Deze IP waarden geven de mate waarin de led strip is beschermd tegen stof en vocht weer.

De RGB led strips van Ledstripkoning.nl kennen 4 IP normeringen:

IP20: Geschikt voor binnenshuis gebruik, niet geschikt voor vochtige ruimtes
IP65: Geschikt voor vochtige ruimtes zoals badkamer. Spatwaterdichte led strip
IP67: Geschikt voor gebruik buitenshuis. Volledig waterdichte led strip én waterdichte aansluitingen
IP68: Geschikt voor langdurig gebruik onder water. Volledig drukwaterdichte-  en stofdichte led strip

Ben je van plan led strips in droge ruimtes te gebruiken zoals de woonkamer, slaapkamer, etc. Dan kun je met een gerust hart kiezen voor IP20 led strips.

Van plan om vochtige ruimtes te verlichten met RGB led strips? Zoals bijvoorbeeld op een vochtige plek in de keuken, badkamer of onder een veranda? Kies dan voor IP65.

Als je een aquarium graag voorziet van RGB led verlichting, kies dan voor IP67. Ook voor de buitenverlichting kies je IP67 RGB led strips.

RGB led strips voor (langdurig) gebruik onder water hebben de IP68 waarde.

Het is dus van belang dat je eerst stil staat bij de IP keuzes en vanuit daar verder kijkt om de geschikte led strip te vinden.

Aantal meters RGB led strip

De volgende vraag die je jezelf zou kunnen stellen is hoeveel lengte RGB led strip je nodig gaat hebben. RGB led strips zijn verkrijgbaar vanaf 1 meter en de maximale lengte van één RGB led strip is 5 meter. Om een langere lengte dan 5 meter te creëren kun je de RGB strips eenvoudig verlengen door ze met een kliksysteem aan elkaar te koppelen. De strips klik je dan vrijwel naadloos aan elkaar.

Mocht je juist een RGB strip van minder dan 1 meter nodig hebben, kun je de led strip knippen. Dit is zeer eenvoudig te doen en wordt ook eenvoudig uitgelegd in deze blog.

Wanneer je een lange lengte wenst, adviseer ik om voor een complete RGB set te gaan. Dit omdat je dan verzekerd bent van een zorgvuldig samengestelde set met het juiste aantal voedingsadapters en controllers. De gehele lengte bedient u dan met één afstandsbediening, touch panel of via de smartphone/tablet.

12 of 24 volt RGB led strip?

Deze vraag horen wij vaker voorbij komen. Welke led strip kies ik, 12 Volt of 24 Volt? Bij de losse RGB led strips van LedstripKoning.nl kies je het voltage zelf. Ben je van plan de led strips in een camper, caravan of auto te gebruiken? Dan is 12 Volt het meest geschikt.

Voor langere lengtes met meer leds per meter kun je het beste kiezen voor een 24 volt RGB led strip aangezien de strip dan een hoger vermogen heeft, waar een 12 Volt voeding niet voldoende stroom voor kan leveren.

RGB controller en bediening

Voor de bediening van RGB led strips zijn er eigenlijk drie type bedieningen:

  1. IR – Infrarood: Bereik van circa 6 meter en er moet gericht worden op het infrarood oogje op de kabel van de ontvanger
  2. RF – Radiosignaal: Er hoeft niet gericht te worden op de ontvanger en het bereik is minstens 15 meter
  3. WIFI – 2.4Ghz: Je bedient de RGB led strip met een smartphone of tablet

Er zijn ook bedieningen verkrijgbaar die zowel via de afstandsbediening (RF) te bedienen zijn als via WIFI met je smartphone of tablet. Een voorbeeld hiervan is de luxe Touch RF afstandsbediening + Wifi voor RGB led strips.

RGB led strips dimmen? Lees de omschrijving en bekijk de kenmerken van de bediening om te weten of de bediening het toe laat om led strips te dimmen. LedstripKoning.nl biedt een uitgebreid assortiment aan bedieningen en controllers voor RGB led strips.