Er zijn diverse redenen waarom men ervoor kiest huidige verlichting in de camper, caravan of boot te vervangen voor LED verlichting. Eén van de belangrijkste misschien wel, is het feit dat LED verlichting niet zo heet wordt als traditionele lampen en spots. Een veel voorkomend probleem welke we vaak terug zien bij campers, caravans en boten. Lampen en spotjes die zo heet worden dat je ze nauwelijks aan kan raken. Wanneer u overstapt op LED verlichting is dat probleem in elk geval verleden tijd.

LED lampen worden minder warm of heet doordat LED een stuk efficiënter is in het verbruik van stroom. Traditionele gloeilampen (gloei, de naam zegt het eigenlijk al) hebben bijvoorbeeld een efficiëntie van

10%, wat wil zeggen dat voor elke watt die naar verlichting gaat er 9 watt omgezet wordt naar hitte. Een LED lamp doet eigenlijk bijna het tegenovergestelde, deze zet bijna 90% van zijn energie om in licht en laat daarmee weinig ruimte over om warmte te produceren. Daarnaast geeft een gloeilamp warmte af aan de bol zelf, LED lampen en spots geven warmte af aan de achterkant van de elektra plaat waarop het lampje is bevestigd waardoor de LED verlichting zelf minder warm wordt.

Hoewel dit slechts één voordeel is van LED verlichting is het misschien wel één van de belangrijkste voor camper, caravan en boothouders. Overstappen naar LED biedt echter nog meer voordelen!

Voordelen LED verlichting

  • LED wordt minder warm
  • LED gaat langer mee
  • LED is energie zuinig
  • Meer licht met minder stroom

Vervangen van verlichting camper, caravan of boot

Het vervangen van uw hallogeenlampen, spotjes en gloeilampen door LED lampen en spots is zeer eenvoudig. In de meeste gevallen zal u laagspanning verlichting hebben (12V of 24V). De volgende LED verlichting is geschikt voor caravans, campers en boten:


  • GU4 LED lampen
  • MR16/MR11 LED spots
  • 10-30v LED lampen
  • 12v/24v LED strips