RGBW gaat nog een stapje verder als RGB Multicolor led strip verlichting. Daar waar je met RGB led strips een enorm scala aan kleuren kunt maken, is de keuze voor wit slechts beperkt. Op een RGBW led strip bevinden zich zowel RGB als witte leds.

Kenmerken RGBW led strips

 • Bevat 4-in-1 leds met zowel RGB als Warm Witte leds
 • De led strip is dimbaar
 • Keuze tussen Basic en Premium strips
 • 24 Volt
 • Eenvoudige montage
 • Op maat te knippen

RGBW led strips kopen

Complete RGBW led strip set of losse strip
Waar moet je rekening mee houden bij het aanschaffen van RGBW led strips? Er zijn een aantal factoren die je moet overwegen om tot de juiste RGBW led strip te komen. Zo kan je allereerst kiezen voor een complete set inclusief controllers, afstandsbediening en adapter. Dit is de ‘plug & play’ optie waarbij de RGBW led strip direct ingeschakeld kan worden. Anderzijds kan je kiezen voor een losse RGBW strip. Al deze strips zijn voorzien van een 5-pins aansluiting zodat je de uiteinden van losse strips gemakkelijk aan elkaar kunt koppelen.

Bescherming RGBW led strip

Vervolgens maak je een keuze in het type bescherming van de strip. Dit wordt aangeduid met IP20, IP65 en IP67. IP20 is geschikt voor droge ruimtes en is beschermd tegen vuil en stof. Dit is de basis variant en kan prima gebruikt worden voor toepassingen binnenshuis in niet-vochtige ruimtes.

Wil je de RGBW led strip in de badkamer of buiten plaatsen, dan heb je een (spat)waterdichte led strip nodig. IP65 is spatwaterdicht en dus geschikt voor vochtige ruimtes en buiten op beschutte plekken. IP67 is compleet waterdicht en doet zelfs in een stortbui nog haar werk. Ook krijg je bij een IP67 RGBW led strip waterdichte aansluitingen meegeleverd. De IP67 led strip is zelfs bestand tegen onderdompeling, wel voor maximaal 30 min. en niet dieper dan 1 meter.

Toepassing en lichtopbrengst

Belangrijk in de overweging tot aanschaf van een RGBW led strip is ook waar je de strip voor gaat gebruiken. Ben je op zoek naar sfeervolle verlichting en is het niet zo belangrijk dat de strip zoveel mogelijk licht afgeeft, dan adviseren we om te gaan voor een basic RGBW led strip. Deze strips bevatten 2 x zoveel leds en is daarmee wat minder fel dan zijn tegenhanger, de Premium RGBW led strip. Qua kwaliteit is er echter geen verschil, het verschil tussen basic en premium led strips is te wijten aan:

 • Het aantal leds per meter
 • Lichtsterkte
 • Het benodigde aantal voedingen/controllers bij langere lengtes

RGBW – 24V strips met krachtige 4-in-1 leds

Dit laatste verschil is als volgt te verklaren. Basic RGBW led strips bevatten minder leds per meter waardoor ze minder stroom nodig hebben. Hierdoor is het gemakkelijker langere lengtes te maken en zijn er minder stroompunten nodig waardoor je de strips op meer plaatsen kan plaatsen. Premium RGBW strips kunnen in theorie tot maximaal 10 meter gekoppeld worden voordat er lichtverlies geleden wordt.

De complete RGBW Basic en Premium sets van LedstripKoning.nl worden standaard geleverd met alle benodigde onderdelen om meerdere lengtes aan elkaar te koppelen zonder lichtverlies te lijden.

Bedieningen RGBW led strips

In principe zijn er drie verschillende soorten bedieningen voor RGBW led strips:

 • Infrarood – IR bedieningen: hierbij richt je op de ontvanger. Bereik max. 6 meter.
 • Radiosignaal – RF bedieningen: hierbij hoef je niet op de ontvanger te richten. Bereik max. 30 meter.
 • WIFI – 2.4Ghz: hierbij bedien je de RGBW led strip via je WIFI netwerk op een App op je smartphone of tablet.

De keuze in bedieningen is uiteenlopend van basis infrarood afstandsbedieningen tot ingebouwde touch panels en complete WIFI modules. De keuze die je hierin maakt is enkel afhankelijk van jouw wensen. Alle bedieningen hebben in elk geval een dimfunctie waarmee de RGBW led strip dimbaar is.

RGBW led strip inspiratie

RGBW led strips zien we veelal toegepast worden als buitenverlichting, maar ook in de woonkamer zien we de kleurrijke verlichting terug. Om een beeld te geven van de manier waarop men RGBW led strips gebruikt verwijzen we door naar de klantfoto’s die door LedstripKoning.nl verzameld zijn.